Shtatzania gjatë përjudhës së Koronavirusit. Simptomat, distancimi social dhe menaxhimi i stresit.

Shtatzania gjatë përjudhës së Koronavirusit. Simptomat, distancimi social dhe menaxhimi i stresit.


//

COVID-19 është kudo tani në pothuajse çdo shtet, por deri tani nuk ka asnjë raport që thotë që gratë shtatëzëna janë më të rrezikurat sesa publiku I gjërë. Sipas Akademisë Amerikane të Gjinekologëve dhe Pediatërve, ata duhet të konsiderohen si një grup I veçant. Gjithashtu nuk ka asnjë konfirmim se virusi mund të transmetohet nga nëna te foshnja gjatë shtatzanisë.

Për të mbrojtur veten dhe të tjerët rreth teje, vijo me larjen e duarve me sapun dhe ujë për minimalisht 20 sekonda, përdor një maskë në çdo vënd public që shkoni dhe vijo duke bërë distancim social nga njerëzit e tjerë. Jo të gjithë I demonstrojnë simptomat e këtij virusi si temperature dhe kolla e thatë prandaj ju nuk e dini kush mund të jetë I infektuar ose jo, dhe përkujdesja duhet të jetë maksimale.

Nëse ju keni temperaturë, kollë, vështirësi në frymarrje apo jeni të shqetësuar se mund të keni qënë të ekspozuar ndaj COVID-19 ju duhet të merrni të telefon doktorin tuaj. Gjithashtu duhet të vendosni një metodë për vizitat dhe testet gjatë shtatzanisë.

 • Menaxhimi I stresit

Informacionet edhe pse duket sikur janë kudo janë të limituara , jini të kujdesshëm çfarë lexoni sepse ndonjehërë I bëni dëm vetës duke lexuar lajme që ose nuk janë serjoze shpesh herë dhe të pavërteta.

 • Simptomat për të cilat duhet të flisni me doktorin tuaj.

Simptomat e këtij virusi janë të ngjashme me gripin dhe sëmundjet respiratore. Ato përfshijnë temperaturën, kollën dhe vështirësinë në frymëmarrje. Simptomat mund të shfaqën pas disa ditëve ose deri në 14 ditë nga dita e ekspozimit ndaj virusit.

Nëse je duke përjetuar këto simptoma ju duhet të flisni me doktorin tuaj. Me përhapjen e këtij virusi disa nga shërbimet bazë nuk janë kthyer në normalitet. Ju duhet të vijoni me vizitat dhe testet por për të gjetur metodën sesi do vijoni me kontrollet gjatë shtatzanisë suaj duhet të bisedoni me doktorin tuaj.

 • Si të mbrosh vetën nga COVID-19

Për sa kohë akoma nuk ka një vaksinë të gjitha masat janë parandaluese dhe pothuajse të njëjta nga ato kur mbrohesh nga një grip:

 1. Shmang kontaktin me njerëz të sëmurë
 2. Mos prek sytë, hundën dhe gojën
 3. Qëndro në shtëpi kur je e sëmurë
 4. Praktiko distancimin social
 5. Mbulo kollën apo tështimën me një picetë dhe më pas hidheni në koshin e mbeturinava
 6. Përdor një maskë në të gjitha ambientet publike si market, apo dhe gjatë ecjes.
 7. Pastro dhe disinfekto objektet të cilat preken shpesh si dhe sipërfaqet në shtëpi
 8. Laj duart me ujë dhe sapun për të paktën 20 sekonda, sidomos pas përdorimit të tualetit, përpara se të hani një vakt apo pasi keni fshirë hundën, jeni kollitur. Kujdesuni që fëmijët janë duke I praktikuar këto këshilla.
 9. Limito të gjitha kontaktet me të tjerët jashtë familjes suaj në shtëpi
 • Qëndro në shtëpi sa më shumë që të mundesh.
 • Nëse del jashtë, ruaj distancën. Mund të bësh një xhiro në  ajër të pastër pasi të shërben ndaj stresit
 • Gatuaj në shtëpi-kujdesu që ushqimi është përgatitur me higjenë.
 • Ruaj kontaktet me familjen dhe miqtë në mënyrë virtuale. Sot mund të përdorësh pafund aplikacione për të pasur kontakt me njerëzit e afërm.

Të gjitha këto masa janë të vështirë, madje disa ekstreme. Por kjo nuk do të jetë përgjithëmonë. Nëse ne të gjithë bëjmë pjesën tonë ndaj parandalimit të përhapjes mund të shpëtojmë jetë, dhe mund të lehtësojmë punën e doktorëve tanë.

Si të menaxhojmë stresin e COVID-19

Nëse je e shqetësuar, nuk je vetëm. Në fakt është normale të ndjesh stress gjatë shtatzanisë edhe kur çdo gjë shkon mirë. Disa këshilla për ju:

 • Merri gjërat qetë ,mos u nxito dhe mos u përpiq ti bësh të gjitha tani
 • Lë disa detyra shtëpie pas dore, përdore kohën të relaksohesh, flesh , lexosh çdo gjë që të qetëson
 • Fillo praktiko frymarrjen e thellë, medimimit, madje dhe joga
 • Nëse del jashtë , bëj një xhiro
 • Ushqehu mirë
 • Fli më herët
 • Mos lexo çdo gjë që të del përpara, po ka lajme pafund por shkaktojnë panic, stres. Lexo lajme nga ekspertët zgjidh nga do të informohesh

Si të argëtohemi me fëmijët tanë tani që izolimi po mbaron pak nga pak?
SI TË FLASIM ME FËMIJËT TANË PËR VIRUSIN COVID-19

+ There are no comments

Add yours