HDD APO SSD? I Jashtëm apo I brendshëm? Çfarë të nevojitet për kompjuterin?

HDD APO SSD? I Jashtëm apo I brendshëm? Çfarë të nevojitet për kompjuterin?


//

HDD APO SSD? I Jashtëm apo I brëndshëm?

Çfare do e bente laptopin apo kompjuterin tim më të shpejtë?

Cili lloj hardisk i përshatet paisjes apo llojit te punës time?

Te artikulli me poshtë do sqarojmë të gjithë dilemat dhe pyetjet qe keni për
një Hard Disk. Nje hard Disk ne vetevete eshte nje paisje qe ruan te dhëna informacione dhe materiale si video,foto,muzike,programe etj. Praktikisht eshte nje magazinë virtuale  ku ne vendosim dhe I ruajme te dhënat.

Te gjithë laptopet dhe kompjuterat pa përjashtim kanë në brëndësinë e tyre
një Hard Disk. Modelet dhe llojet e hard diskut janë të ndryshme dhe kanë ndryshuar me evoluimin e teknologjisë.

Hard disqet ndahen ne 2 kategori kryesore

2 teknologjite me te perhapuar qe perdorin  hardisqet jane :

Hard disk tradicional HDD dhe SSD 

Hard disku tradicional ka ne brendesi nje disk I cili rrotullohet me 5400
xhiro per minute ose 7200 xhiro per minute ose 15000 etj dhe ne ate disk
shkruhen dhe fshihen te dhena sa here qe ne shtojme apo fshijme te dhena si foto video programe etj.

Praktikisht eshte nje process mekanik ku nje disk rrotullohet dhe në ate
disk shkruhen dhe fshihen të dhënat.

Një nga disavantazhet e kësaj teknologjie është që jane të ndjeshem dhe
sensitive ndaj goditjeve,(qe do te thotë se do te mjaftonte që një hardisk te
binte nga tavolina tuaj dhe te gjitha materialet qe ndodhen brenda hardisqeve do te mund te humbisnin ,Hard disqet tradicionale jane te madhesive 2.5 që janë të përshatshem për laptop ose hdd të jashtëm

 Hard disk I brendshem qe jane hard disqet qe ndodhen ne çdo laptop kompjuter server apo pajisje të
ngjashme.Konkretisht për desktop hardisqet janë të madhesisë fizike 3.5 dhe për laptop jane te madhësisë  fizike 2.5 (kujdes madhesia fizike 3.5 ose 2.5 nuk tregon kapacitetin e hardiskut por tregon madhësine fizike te hardiskut,nje hardisk laptopi eshte me I vogel fizikisht sesa nje hardisk kompjuteri standart.

Hard disk I jashte (external) ,jane të gjithë hardisqet qe
përdoren për te ruajtur ose trasportuar të dhënat ose materiale nga nje paisje ne nje paisje tjeter,ose per ti ruajtura te sigurta pa qene te nevojshme te jene ne laptopin ose kompjuterin tuaj.

Si dhe 3.5 qe jane per desktop kompjuter tradicional

Ka dhe Madhesi te tjera te cilat pershaten per servera etj. Por me te perhapurit jane 2.5 dhe 3.5

SSD Solid-state drive eshte teknologjia e hardisqeve qe po zevendeson teknologjine tradicionale qe ka funksionuar deri tani.  makine ne gjendje te ngurte,qe nga emri do te thote qe ne teknologjine SSD nuk ka nje disk qe rrotullohet dhe ben nje proces mekanik por eshte e ndertuar nga bashkimi I disa qarqeve të integruara te cilet nuk bejen asnje levizje fizike sit e modeli I hdd Standarte.perparsia e SSD eshte qe jane me rezsistent nga goditjet dhe jane me te shpejte sesa nje hdd standart,praktikisht nje ssd eshte deri ne 10 here me e shpejte sesa nje hdd normal,nqs ju do tye zevendesoni hardiskun e laptopit apo kompjuterit tuaj me nje SSD atehere paisja tuaj (laptopi ose kompjuteri tuaj do te behej 10 here me e shpejte dhe ndryshimi do te ishte shume I ndjeshem)normalishte qe SSD kushtojne me shume sesa HDD standart por perfitimi I performaces eshte shume I larte.

Edhe SSD ndahen ne te jashtem dhe te brendshem

Madhesia standarte eshte 2.5 inch si per laptop edhe per desktop (ne destop perdoret nje adaptor per te pershatur madhesine nga 3.5 ne 2.5)

Pervec modelit standart te ssd 2.5 ka edhe disa modele te tjera te ssd qe mund te vendosen ne laptopin ose kompjuterin tuaj sic jane M.2 MVE SSD ose Msata(tek modelet m.2ssd dhe msata ssd duhet patjeter qe laptopi ose kompjuteri te kete keto porta qe te mund te instalojme keto formate SSD,jo te gjithe laptopet ose kompjuterat I kane keto porta dhe kjo I ben me pak te perhapuar keto formate te ssd)Formati me I perhapur eshte SSD 2.5 sata.

M.2 SSD eshte akoma edhe me I shpejte sesa SSD 2.5 por porta M.2 nuk ndodhet ne cdo lloj paisje dhe kjo e ben qe te jemi pak te limituar.

Ne ju sygjerojme qe nqs keni nje laptop ose kompjuter te vjeter te zevendesoni hardiskun standart me nje SSD dhe performance do te jete mbreslenese,deri ne 10 here me e shpejte,(konkretisht nqs laptopi ose kompjuteri tuaj do 40-50 seconda qe te ndizet,me nje ssd Brenda 7 sekondave do ishte I ndezur dhe gati per te punuar)

Per sa I perket hardisqeve te jashtem duke qene qe jane vetem nje lloj magazinimi ku ju ruani te dhenat dhe materiale te tjera nuk eshte domosdoshme qe ta kenime patjeter  nje hardisk te jashtem ssd,avantazhi I ssd te jashtme eshte qe eshte me I sigurt nga demtimet fizike dhe tranferimi I te dhenave(konkretishte nqs do doni qe te kaloni nje filme nga laptopi ne hradiskun e jashtem ne hardiskun standart trasmetimi mund te doje 50 sec ndersa ne ssd e jashtme 10-15 sec)normalishte SSD eshte me e shpejte dhe me se  sigurt por kushton me shtrenjt,nqs ju e perdorni rall hardiskun e jashtem nuk eshte shum e nevojshme te investoni per te kaluar ne ssd .

Nqs keni nje perdorim te perditshem atehere do ja u sygjeroja qe te kalonit ne SSD . Ajo qe do ju duhet dhe do tju beje ta ndiene vertet eshte te zevendesoni hardiskun normal te laptopit apo kompjuterit tuaj me nje SSD.

Si të dalloj një iPhone origjinal kundrejt një iPhone fallco?
Çfarë do të thotë intolerancë ushqimore dhe ku duhet të kemi kujdes? Ja simptomat

+ There are no comments

Add yours